5 manieren om je zelfvertrouwen te vergroten met kleding

Zelfvertrouwen maakt aantrekkelijk

De meesten van ons denken dat je uiterlijk in de eerste plaats bepaalt of je aantrekkelijk bent. Dat blijkt niet het complete verhaal! Je gevoel van eigenwaarde speelt een heel belangrijke rol in de mate waarin anderen je aantrekkelijk vinden.

 

 

zelfvertrouwen met kleding

 

Mensen die zelfvertrouwen hebben zijn aantrekkelijk voor anderen. Ze hoeven niet perse bijzonder knap te zijn, maar ze komen ontspannen en zelfverzekerd over.

Wat zijn nu de kenmerken van mensen met zelfvertrouwen en hoe kijken ze tegen kleding en hun uiterlijk aan?

 

1. Je kleding hoeft niet perfect te zijn

Als cursist en later als professioneel stylist krijg je ontzettend veel informatie over de optimale kleur, de ideale stijl en de prints en stoffen die aansluiten bij je imago. Hoe meer je leert over de kleuren die je flatteren, contrast en kleurcombinaties, aan hoe meer eisen je denkt te moeten voldoen.

Laat het los! Het hoeft niet perfect. Zoek kleuren uit die bij je persoonlijke waaier passen en denk niet in termen als ‘perfectie’. Als je een mooi jurkje hebt gevonden maar niet precies het optimale contrast kunt bereiken… nou en? Weet wat de belangrijkste regels zijn voor jouw kleuren en jouw stijl en houd daaraan vast.

Mensen met zelfvertrouwen weten dat ze soms wat regels aan hun laars lappen maar presenteren zich steeds met een goed gevoel over zichzelf.

 

 

2. Leg met kleding de aandacht op je sterke punten

Denk je dat mensen met zelfvertrouwen allemaal een perfect lichaam hebben? Vergeet het maar.

Ook mensen met een goed gevoel van eigenwaarde kennen hun plus- en hun minpunten. Mensen met zelfvertrouwen weten hoe ze van hun sterke punten kunnen profiteren. En ze accepteren hun minpunten. Door je sterke punten te accentueren leid je het oog van de ander daarnaar toe.

Je sterke punten kennen en kunnen benoemen dat is al heel wat. Wat zijn nu eigenlijk jouw sterke punten die gezien mogen worden? Ga voor de spiegel staan en bekijk je mooie zelf eens goed.

 

zelfvertrouwen

 

3. Stop om jezelf te vergelijken met een ander

Herken jij dat? Vergelijk je jezelf weleens met een vriendin, collega of familielid? En vind je dat je daarbij maar schamel afsteekt doordat je te dik bent of juist te mager? Staat de kleding bij je vriendin veel leuker dan bij jou?

Dan kan het zijn dat je de verkeerde keuze maakt voor jouw lichaam. Je wilt misschien de jurkjes dragen die bij haar mooi staan. Maar als jij een ander figuur hebt, dan heb je een ander model jurkje nodig. Iedereen kan goed gekleed zijn, welk figuur je ook hebt.

Mensen met een goed gevoel van eigenwaarde zijn de beste vrienden van zichzelf en maken het beste van wat ze van nature hebben meegekregen.

 

zelfvertrouwen

 

4. Het gaat niet om je maat maar om je vorm

De kunst is om er geweldig uit te zien met dat wat je hebt.  Bedenk dat je niét slank hoeft te zijn om er leuk uit te zien. Je kan er namelijk fantastisch uitzien in een maat 48 en afgrijselijk in een maat 36.

Alles draait om je vorm; een rechte dame met maat 36 zal wat meer volume in haar kleding mogen toepassen om vorm aan te brengen in haar rechte silhouet. Een vrouw met smalle schouders en brede heupen kan prima met een pofmouw om balans aan te brengen tussen heup en schouders. Zo breng je je vorm mooi in balans.

Wanneer jij precies wilt weten hoe dat voor jouw figuur kan werken, kun je de opleiding Stijl bij ons volgen. Hier leren wij goed naar jezelf te kijken én naar de ander. Wellicht wil jij straks met jouw kennis anderen helpen aan meer zelfvertrouwen door kleding!

 

5. Geef jezelf positieve feedback

Ken je die gele post-it briefjes? Die zijn ideaal te gebruiken om je zelfvertrouwen een boost te geven. Hoe? Nou, schrijf een positieve boodschap over jezelf op een post-it en plak het briefje op de rand van je spiegel.

Veel mensen die voor de spiegel gaan staan controleren zichzelf eerst op hun minpunten: zit die pukkel er nog? Zijn mijn bovenarmen nog dun en slap? Oh, weer een bad hairday… Stop daarmee!

Ga voor de spiegel staan en lees de gele briefjes met de positieve boodschappen. Een boodschap naar jezelf kan zijn:

  • ‘Ik ben blij met wie ik ben.
  • ‘Ik kijk naar mijn prachtige ogen.’
  • ‘Mijn blauwe jurk staat me prachtig en accentueert mijn fantastische taille / mooie boezem / prachtige schouders’.

Maak verschillende briefjes met diverse teksten en verdeel die over de spiegels door je huis. Door dit regelmatig te doen geef je je zelfvertrouwen een enorme impuls.

 

Ben jij onzeker over je kleding of uitstraling en maakt dat dat je weinig zelfverzekerd overkomt? Hoe ga jij hier mee om? We zouden het leerzaam vinden om van jou te horen hoe je dat ervaart. Wellicht is jouw oplossing een tip voor andere lezers! Je kunt hieronder een reactie plaatsen.

 

Irma en Marijke

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *