5 tips voor het perfecte jasje!

Een goed passend jasje is een geweldige investering

Ben je op zoek naar het perfecte jasje? Wij hebben een aantal tips waar je op kunt letten als je een jasje koopt. Met een goed passend jasje of colbert geef je positieve signalen af en het is ook nog eens goed voor je zelfvertrouwen.

Een echt mooi passend jasje is een geweldige investering in je garderobe. Zo’n jasje mag ook best iets kosten, want dat ga je heel vaak dragen. Als je weet waar je op moet letten koop je voortaan alleen maar echte toppers!

tips voor het perfecte jasje

1. De plaats van de schoudernaad

De schoudernaad moet kloppen met je natuurlijke schouder. Waar hoort de schoudernaad te zitten? Ga eens voor de spiegel staan en kijk waar je schouder overgaat in je arm. Juist, op die plaats hoort je schoudernaad.

Wanneer je schoudernaad binnen je natuurlijke schouderlijn valt lijken je schouders smaller en lijkt het jasje te klein. Valt de schoudernaad op je bovenarm of buiten je natuurlijke schouderlijn? Dan is het jasje op die plaats te groot voor je.

2. Het perfecte jasje kan dicht

De sluiting van het jasje hoort te kunnen sluiten. En je mag nog een klein beetje ruimte hebben om je vinger tussen je buik en de sluiting te steken. Dan weet je zeker dat je ook nog diep in kunt ademen als je je jasje dicht draagt. En als je een klein beetje ruimte over hebt past er ook nog een fijn gebreid truitje onder, wel zo handig!

Een jasje wat je niet dicht kunt maken, laat je voller lijken dan je bent.

3. De juiste mouwlengte

De mouwlengte wordt door veel vrouwen als een lastig punt ervaren. Het jasje links op de foto hierboven houdt rekening met de armbanden van de draagster, die komen nu mooi uit. Een jasje met een wat kortere mouw maakt een minder formele indruk dan een jasje met een lange mouw. Maar hoe lang moet een lange mouw dan zijn?

Bij een jasje met een lange mouw wil je geen pols zien. De mouw van je jasje stopt op de overgang tussen je pols en je hand. Lange mouwen kun je altijd nog opstropen om aan te geven dat je een aanpakker bent en dat je aan de slag wilt gaan, handig voor bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek.

Een mouw die korter is dan je pols laat de aandacht gaan naar het lichaamsdeel waar je mouw stopt. Een jasje met korte mouwen brengt de aandacht naar je borst. Een mouw die stopt ter hoogte van je buik… leidt de aandacht naar je buik. Een mouw die stopt naast een slanke taille… legt de aandacht op je mooie taille. Let dus goed op waar de mouw stopt!

Te lange mouwen wekken de indruk dat het jasje te groot is.

4. Een lang of een kort jasje…

Jasjes zijn er in vele lengtes. Van een kort bolero-jasje tot de lange en oversized trendy jasjes die je aan de jaren tachtig doen denken. Ook hier geldt weer dat de aandacht gaat naar het punt waar je jasje stopt.

Heb je smalle heupen, laat dan je jasje stoppen op het breedste deel van de heup, dan lijken je heupen optisch breder, mits je dat wilt natuurlijk. Bij een wat vollere heup kies je juist voor een wat korter of een wat langer jasje als je slanker wilt lijken.

Onthoud de lengte van je favoriete jasje. Vergelijk het nu eens met een jasje wat je minder graag draagt. Hoe lang is dat jasje? 

tips voor het perfecte jasje

5. Details aan de manchetten zijn niet voor iedereen geschikt

Er zijn veel jasjes met bijzondere details aan de manchetten. We zien nu weer allerlei bijzondere details bij de mouwen in kleding. In de winkel hangen blouses met aangerimpelde stof bij de mouwen, waardoor er een volumineus accent bij de pols ontstaat. Ook zien we de  omgerolde manchet.

Vaak is het jasje dan gevoerd met een opvallende voeringstof waardoor de contrasterende voering zichtbaar wordt. En we zien mouwen met boorden (dit is een invloed vanuit de sportkleding).

Al deze details, waarvan je hierboven ook twee voorbeelden ziet, maken dat je voller en kleiner lijkt. De aandacht van degene die naar je kijkt blijft hangen bij je polsen door het horizontale accent.

Rol eens één van je mouwen op en de andere mouw gewoon lang. De arm met de opgerolde mouw lijkt altijd korter. Doe zelf maar eens de test!  

Het perfecte jasje gevonden?

Om te controleren of het jasje echt goed past geef je jezelf een knuffel. Een knuffel? Ja! Breng je armen naar voren op borsthoogte en doe je rechterhand naar je linker-elleboog. Doe je linkerhand naar je rechter-elleboog.

Voel je een klein beetje spanning op je rug? Dat mag. Maar als je het gevoel hebt dat je jasje je bewegingen beperkt en je afknelt, dan is het jasje te klein en heb je te weinig bewegingsvrijheid. Doe altijd de knuffel-test om te controleren of je echt het perfecte jasje hebt gevonden!

Jasjes van goede kwaliteit en een betere pasvorm vind je o.a. bij:
Voorwinden Mode Mall
13doors.nl
Van Dijk Waalwijk
Konijnendijk Mode

Heb jij veel, pas aangeschafte, jasjes in je kast die je nauwelijks draagt? Waar ligt dat aan? Maak een foto van jezelf terwijl je het jasje aan hebt en mail dat naar info@destijlacademie.nl en wij, of één van onze stylistes kijken met je mee.

Reageren op dit blog mag ook via het reactieformulier hieronder!

Irma & Marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *