7 tips voor het vinden van de juiste kleur- of stijlopleiding

Zo vind je de kleur- stijl-, of imago opleiding die bij je past!

Dit blog is bedoeld om je te helpen met het vinden van een kleur- en stijlopleiding die bij je past. Er is veel aanbod op de Nederlandse markt. Tussen de aanbieders is heel veel verschil in kwaliteit; helaas is er veel kaf tussen het koren. Hoe weet je of je een goede opleiding gevonden hebt waar je waar krijgt voor je geld? Gebruik de tips uit deze keuzehulp!

1. De website

Neem een kijkje op de website. Is de website verzorgd, ziet het er mooi en modern uit? Staat er recente en actuele informatie op? Wordt er gewerkt met stockfoto’s of zie je echte cursisten (en echte reviews)? Vind je uitgebreide informatie over de opleiding, groepsgrootte, de inbegrepen materialen en prijzen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief of download een gratis e-book (indien mogelijk). 

2. Aandacht voor de cursist

Stuur een mail of bel. Wordt er snel op je bericht gereageerd? Word je uitgenodigd om kennis te komen maken met een lekker kopje koffie of thee? Wordt er een Ervaringsdag of open dag aangeboden waarin je vrijblijvend kunt komen ervaren of de opleiding iets voor jou is? 

3. De groepsgrootte

Informeer naar de groepsgrootte. Ben je een nummer of wordt er gewerkt in kleine groepen zodat iedere cursist voldoende persoonlijke aandacht krijgt? Worden er gratis intervisie bijeenkomsten aangeboden na afloop van de opleiding waarin je andere cursisten ontmoet zodat je kunt samenwerken en elkaar kunt inspireren? Mag je na afloop van de opleiding altijd nog je vragen stellen aan de docent? Wil je docent met je brainstormen over het opzetten van een workshop, de kleuren van je logo, de inrichting van je praktijk etc.?

4. Vraag naar de achtergrond van de docent(e)

Hoe lang werkt ze in dit vak? Welke scholing heeft ze zelf gevolgd om les te kunnen geven? Houdt ze haar kennis up-to-date door het volgen van nascholingen? Heeft je docent voldoende ervaring in het werken met groepen en didactische kennis? Heb je een persoonlijke klik met de docent? Is je docent lid van de Nederlandse beroepsvereniging voor image consultants? Beveelt je opleider de beroepsvereniging aan voor de uitoefening van het vak? 

5. De werkmaterialen

Wanneer je een afspraak maakt bij een opleider die je aanspreekt dan kun je de werkmaterialen bekijken. Zien de cursusmap en werkmaterialen er verzorgd en modern uit? Krijg je voldoende werkmaterialen om professioneel te starten met je beroep (of moet je nog een grote investering doen)?

En wat is de kwaliteit van het kleur-systeem? Moet je mensen in een hokje stoppen of kan je een persoonlijk en individueel kleuradvies geven? Hoe is dat met stijl? Gaat de opleider uit van een aantal standaard figuurtypes of kun je het advies helemaal op de klant persoonlijk afstemmen?

6. De prijzen

Sommige aanbieders vermelden geen prijzen op hun website zodat je contact op moet nemen om de prijs te vernemen. Anderen zijn transparant en doen dat wel. De prijs alleen zegt niet zoveel. Belangrijk is wat je hiervoor ontvangt. Uit hoeveel lesdagen bestaat de opleiding? Welke materialen zijn inbegrepen? Wordt dit helder gecommuniceerd? Bij veel opleidingen moet je bij aanvang van de opleiding een flink pakket met werkmaterialen aanschaffen. Vraag dit goed na!

7. Het verdienmodel

Belangrijker nog dan de prijs is de vraag of de opleiding professioneel genoeg is. Heb je na de opleiding voldoende vakkennis en mogelijkheden om hiermee een inkomen te verdienen? Een opleiding van 3 of 4 dagen kan je nooit voldoende basis bieden om gedegen als kleur- of stijlconsulente aan de slag te gaan.

Vraag ook goed na wat je kunt verdienen aan de verkoop van kleurpaletten, make-up, stijlboekjes en andere materialen. Krijg je na afloop van de opleiding gratis een kant-en-klare webshop aangeboden? De kosten van de opleiding zijn een investering die je terug gaat verdienen door de verkoop van je adviezen en de materialen waarmee je werkt

Hebben we je met dit blog een stap verder geholpen? Wil je weten hoe al deze zaken bij De Stijlacademie geregeld zijn? Kijk dan op de website, bijvoorbeeld hier voor kleur, of neem contact met ons op. We vinden het leuk om kennis te maken met je! 

Lieve groet,

Irma en Marijke