De kleurpsychologie van oranje

De geheimen van de kleur oranje

Als ik aan jou vraag wat je favoriete kleur is, dan is jouw antwoord waarschijnlijk niet oranje. Oranje is maar van heel weinig mensen de favoriete kleur. Er gaat een hele psychologie schuil achter de kleur oranje. Lees je mee?

Oranje een kleur die enthousiasme, warmte en speelsheid uitstraalt. Het effect van oranje op mensen is dat je er blij van wordt en het stimuleert de communicatie. Als bij een voetbalwedstrijd of op Koningsdag iedereen in het oranje is gekleed, vallen rangen en standen weg en praat iedereen heel vrij en makkelijk met elkaar. Maar ook in een interieur waar oranje gebruikt wordt zal het levendige gesprekken bevorderen.

Oranje is bij uitstek een kleur voor je vrije tijd. In een zakelijke omgeving gebruik je beter geen oranje. Oranje stimuleert namelijk het vrije gevoel, ‘zonder zorgen zijn’. Met oranje voel je je onbegrensd en speels zoals op een feestje en dat past daarom niet in een zakelijke setting. Oranje is geen chique kleur, daarom gebruik je oranje maar in geringe mate als je gekleed over wilt komen.

Afbeelding van Pete Linforth via Pixabay

Oranje stimuleert de eetlust

In gezellige Italiaanse restaurants zie je vaak een warme terra-oranje kleur op de muur. De kleur geeft sfeer, bevordert een informele ambiance en stimuleert de eetlust waardoor je na die pizza of pasta ook nog maar een ijsje bestelt. Oranje is dus niet zo’n handige kleur voor je kleding of eetkamer als je een paar kilo af wilt vallen 🙂

Oranje doet ons denken aan fruit zoals de sinaasappel en de mandarijn. Oranje stimuleert de eetlust. Kinderen die slecht eten, elke peuter heeft toch zo’n periode (?), kun je heel goed van een oranje bordje laten eten, dat zal het eten makkelijker laten gaan en de eetlust stimuleren.

Afbeelding van S. Hermann & F. Richter via Pixabay

In oranje word je zichtbaar

Wanneer je helder oranje draagt dan val je op, oranje is een heel zichtbare kleur. Daarom zie je de intense kleur oranje gebruikt worden in reflecterende veiligheidshesjes bij wegwerkzaamheden of als iemand met autopech langs de weg staat. Koning Willem Alexander droeg een fel-oranje das, bijvoorbeeld toen hij met Máxima (zij was gekleed in een oranje jurk, ze waren perfect op elkaar afgestemd) het WK voetbal bijwoonde.

Voor zakelijke gelegenheden kiest de koning voor een gedemptere kleur oranje of voor een das waarin oranje spikkeltjes zitten samen met andere kleuren. Een donkere of wat afgezwakte versie van oranje -of door de combinatie met andere kleuren- staat chiquer dan het felle oranje en nog steeds versterkt Willem-Alexander daarmee zijn warme en hartelijke persoonlijkheid.

Oranje maakt wat duur is goedkoop

Fel-oranje is een opvallende kleur, maar er is meer… sommige winkels en een grote supermarktketen maken daar dankbaar gebruik van… Het geheim van oranje is namelijk: oranje laat (dure) producten in de winkel voordeliger lijken! Daarom wordt voor de aanbiedingen in winkels vaak oranje gebruikt, we gaan er dan vanzelf van uit dat een product goedkoop is.

Op deze manier worden we, niet alleen met oranje maar met alle kleuren, dagelijks beïnvloed met kleurpsychologie! Kleuren sturen ons gedrag; het gedrag van de consument.

Afbeelding van Jiří Rotrekl via Pixabay

Bij wie staat oranje het mooist?

Oranje is maar voor een beperkt aantal mensen weggelegd: alleen de lente- en de herfsttypes zijn mooi met oranje. Oranje is een mix van geel en rood en is de warmste kleur van de kleurencirkel. Oranje draagt de eigenschappen van geel (de meest opvallende kleur) en rood (een energieke kleur) in zich.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Oranje heeft geen koele variant staat het mooist bij warme kleurtypes. Wanneer je een zomer- of een wintertype bent en oranje is niet jouw mooiste kleur voor kleding? Dan kies je gewoon voor oranje accessoires in je huis of je verft de muur in je eetkamer oranje als je toch behoefte hebt aan deze kleur en je het niet erg vindt om een beetje aan te komen 😉

Wil jij weten welk kleurtype je bent? Maak dan een afspraak bij één van de door ons opgeleide consultants. Wil jij zelf kleurenanalyses geven aan anderen? Kom dan ontdekken wat de opleiding kleurenanalyse inhoudt en maak gezellig een afspraak voor een koffie-moment!

Wat vind jij van de kleur oranje? Jouw reactie zien wij graag hieronder!

Irma & Marijke

2 Replies to “De kleurpsychologie van oranje”

  1. Mabel de Waart

    Ik heb net een hele zachte viscose oranje koltrui gekocht . Het staat me heel goed
    Ik ben 71 jr , blank-indisch met bijna zwart en grijze haren . Ik wordt blij vd oranje kleur .
    Maar er zijn wel heel veel verschillende tinten oranje , ook afhankelijk vd stof waar het van gemaakt is .

    Reply
    • Marijke Boudeling Post author

      Zeker zijn er heel veel kleuren oranje. Het materiaal heeft ook invloed op de kleur inderdaad. Wanneer je dezelfde kleur oranje in mohair ziet of in een gladde stof, dan is het effect compleet anders. Dus dat speelt inderdaad allemaal mee. Leuk dat u zo blij wordt van oranje. Wij vinden het ook een heel vrolijke kleur waar we blij van worden. Liefs, Wia en Marijke

      Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *