Een blauwtje lopen of in het blauw lopen?

Blauw, wij houden van jou!

Een blauwtje lopen (zoals de uitdrukking bedoeld is) is natuurlijk niet zo fijn. Het betekent dat je iets graag wilt maar de kous op je kop krijgt. De uitdrukking komt van de blauwe plek die je oploopt als je je onderbeen stoot; zo loop je letterlijk een blauwtje op. Maar in blauwe kleding lopen vinden wij wel heel erg prettig. In dit blog vertellen we je waarom blauw zo’n positieve kleur is en waarom jij ook zeker een paar blauwe kledingstukken in je kast mag hebben!

Blauw is de meest populaire kleur

Echt waar, blauw is de populairste kleur voor iedereen, zowel voor mannen als voor vrouwen. Wanneer mannen op zoek zijn naar een partner dan vinden ze een vrouw die in het blauw is gekleed een prettige, gelijkwaardige partner. Wanneer een vrouw zich in het blauw kleedt zendt ze (onbewust) het signaal uit dat ze de man begrijpt.

Afbeelding van Mabel Amber via Pixabay

Waardoor lijkt de zee blauw?

De oorsprong van de kleurpsychologie van blauw ligt in de oneindige lucht en de blauwe zee. Blauw is fris en vitaal zoals de lucht die we inademen. Blauw is een constante en zekere factor in ons leven, de blauwe lucht is er elke dag. Kan jij de lucht in je hand vasthouden? Of een schepje water? Al heel snel sijpelt het water tussen je vingers door en lucht is al helemaal ongrijpbaar.

Een groot deel van de aarde is blauw: weet je dat wel 70% van onze aarde bedekt is met blauwe zee? De zee lijkt blauw door het schitteren van het witte licht op het water en de selectieve absorptie (en reflectie) van het licht. Als water onzuiver is lijkt het minder blauw maar eerder groenig of zelfs bruinig.

in het blauw lopen

Met blauw op dieet

Blauw is geen gebruikelijke kleur voor etenswaren of groente en fruit. In de natuur zien we zelden blauwe dieren of planten. Het aandeel blauw in vegetatie is zeer klein, bijna verwaarloosbaar, zeker wanneer je het vergelijkt met de kleur groen.

Blauw is daarom geen kleur die we associëren met eten. Je avondeten op een blauw bord ziet er meteen al minder lekker uit waardoor je trek verdwijnt. Een blauw bord helpt je daarom gewicht te verliezen.

Afbeelding van David Zydd via Pixabay

Welke tint blauw is jouw favoriet?

We weten dat blauw de lievelingskleur is van heel veel mensen. Maar de vraag is aan welke kleur blauw je denkt wanneer je blauw als favoriete kleur noemt. Wat is jouw favoriete kleur blauw? Zoek de kleur die jij bedoelt op in het plaatje hierboven.

Elke tint blauw heeft weer haar eigen betekenis en blauw is daarmee complexer dan welke andere kleur ook. De tint blauw maakt een enorm verschil voor de uitstraling van de kleur.

Aan welke tint blauw denk jij als je denkt aan:

  • rust?
  • autoriteit en betrouwbaarheid?
  • vitaliteit en sportieve prestaties?

** de antwoorden vind je hieronder.

Welke tint blauw is jouw favoriet?

In blauwe kleding lopen

Blauwe kleding dragen we veel en graag. Bijna iedereen heeft wel een jeans in de kast. Zakenmensen dragen blauwe pakken omdat ze dan betrouwbaar overkomen. Blauw is ook de kleur die symbool staat voor goede communicatie. Als je je in het (donker-)blauw kleedt en je vertelt iets dan ervaren anderen dat als waarheidsgetrouwe informatie.

Blauw is daarom ook een goede kledingkleur voor docenten en leraren. Denk er wel aan, wanneer je blauw aantrekt, dat je het wat eerder koud zal hebben. Op een warme dag is dat juist heerlijk!

We wensen je heel veel plezier met het dragen van blauwe kleding!

** Hieronder vind je de antwoorden:

Aan welke tint blauw denk jij als je denkt aan:

  • rust -> De meeste mensen antwoorden lichtblauw. Dit is de tint die de meeste kalmte uitstraalt.
  • autoriteit en betrouwbaarheid -> De meeste mensen antwoorden hier donkerblauw. Dit is de tint die de hoogste status heeft en geloofwaardig overkomt.
  • vitaliteit en sportieve prestaties -> De meeste mensen antwoorden hier kobaltblauw. Veel Amerikaanse sporttenue’s zijn kobaltblauw.

Irma & Marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *