Het geheim van een capsule-garderobe

Een capsule-garderobe is een kleine verzameling kledingstukken die je met elkaar kunt mixen en matchen. Zo kun je heel veel verschillende looks creëren. Een capsule-garderobe kan je leven vereenvoudigen. Niet meer lang voor de kledingkast staan, maar snel en eenvoudig altijd een geschikte outfit samenstellen. Ook kun je tijd en geld besparen. Minder kleding, die daarnaast ook nog eens langer meegaat; daarmee is het ook nog eens een milieubewuste keuze. Wat is nu het geheim van een capsule-garderobe?

Het geheim van een capsule-garderobe; kleine capsule-garderobe in warme herfstkleuren
Kleine capsule garderobe in warme herfstkleuren.

Wat is een capsule-garderobe?

Een capsule-garderobe bestaat meestal uit een paar veelzijdige tops, een paar broeken of rokken, een paar jurken, een paar jasjes of vesten, en drie tot vijf paar schoenen. Daarnaast voeg je een paar mooie accessoires toe om je outfit mee af te maken. Zo kun je met slechts een beperkt aantal kledingstukken eindeloze combinaties maken. En omdat alle kledingstukken bij elkaar passen qua kleur en stijl heb je altijd iets om aan te trekken en sta je niet meer uren voor je kledingkast te twijfelen.

Het geheim van een capsule-garderobe: kleine capsule-garderobe in koele kleuren.
Kleine capsule garderobe in koele kleuren.

De eerste stap naar een capsule-garderobe

Als je een capsule-garderobe gaat samenstellen, is de eerste stap een inventarisatie van je huidige kleding. Maak een lijst van alle items die je regelmatig draagt. Bedenk ook wat je minder draagt en wat je dus niet nodig hebt in je capsule. Werk je bijvoorbeeld in een zakelijke omgeving, dan bestaat je capsule uit zakelijke kledingstukken. Werk je in de sportsector, dan vraagt dat bijvoorbeeld om kleding die makkelijk zit en goed kan ademen. Een volgende stap is het opruimen van je kledingkast.

Het geheim is starten met opruimen

Door je kledingkast op te ruimen zie je ook weer eens wat er achter in je kast ligt. Dan zie je kleding waarvan je van het bestaan niet meer af wist, bijvoorbeeld vijftien witte t-shirts. Bedenk of het kledingstuk nog past bij je huidige stijl, je kleuren en je maat. Hou ook de eerste stap in gedachten: welke items passen bij me qua werk of vrije tijd. Alle kleding kun je verdelen in vier categorieën. Eén stapel voor het goede doel, één stapel voor reparatie of stomerij, één voor de andere seizoenen en de vierde stapel kan weg.

Stapel truien als onderdeel van een capsule garderobe.
Een stapel voor het goede doel of mag dit blijven?

Op weg naar een kleine en effectieve garderobe?

Het opruimen van je kledingkast en de inventarisatie van wat je nodig hebt en vaak draagt helpen je bij het vervolg. Na de opruimactie heb je goed zicht op wat je hebt en wat je nog mist. Kun je al een capsule-garderobe samenstellen of moet je nog winkelen voor bepaalde kledingstukken die het combineren makkelijker maken? Denk ook bij het winkelen aan de uitgangspunten die voor jou van belang zijn.

Walk in closet met een capsule garderobe.
Geeft deze kledingkamer overzicht?

Wat zijn de regels voor een capsule-garderobe?

Het geheim van een capsule-garderobe? Zoek kledingstukken die je goed kunt mixen en matchen. Voor een goed bruikbare capsule kun je denken aan de onderstaande uitgangspunten:
1. Ga bij alle kledingstukken van de capsule uit van één stijl.
2. Zorg dat alle kledingstukken bij hetzelfde seizoen passen.
3. Ga uit van een beperkt aantal kleuren en neem neutralen als basis.
4. Zorg dat de dessins bij elkaar passen.
5. Ga uit van kwalitatief hoogwaardige stoffen.
6. Kies items die passen bij je figuur.

Bij een capsule-garderobe is minder zeker meer. Maar dat betekent niet dat je moet inleveren op stijl. Met een kleine capsule creëer je een effectieve en stijlvolle garderobe waarmee aankleden een fluitje van een cent wordt. Met deze handvatten kun je het geheim van een capsule-garderobe ontrafelen. Kijk voor meer inspiratie ook op Pinterest. Veel succes met experimenteren.

Het geheim van een capsule-garderobe; volledige capsule garderobe zonder geheim.
Volledige capsule garderobe.
Het geheim van een capsule-garderobe: feestelijke kledingset
Feestelijke kledingset n.a.v. de volledige capsule garderobe.
Het geheim van een capsule-garderobe: casual kledingset
Casual kledingset n.a.v. de volledige capsule garderobe.

Met stijlvolle groet,

Wia & Marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *