Hoe kleur je helpt om af te vallen

De paarsblauwe Very peri, Pantone kleur van het jaar 2022

Ben je ook benieuwd naar de nieuwe modekleuren van het komende jaar? Als kleur van het jaar 2022 heeft kleureninstituut Pantone dit jaar gekozen voor ‘Very Peri’. Dit is meteen een kleur die je helpt om af te vallen. Het is een maagdenpalmblauw met violetrode ondertonen. De maagdenpalm ken je misschien als je van tuinieren houdt; het is een blauwpaarse groenblijvende bodembedekkker.

De maagdenpalm.

Very Peri is dus een mix van paars, blauw en rode ondertonen. Het heeft de warme en dynamische stimulatie van rood en het koele en stille, kalme van blauw. Het is echt een tussenkleur. Het Amerikaanse kleureninstituut Pantone geeft aan dat ze hiervoor gekozen hebben, omdat de kleur staat voor inventiviteit en creativiteit. Het werpt een nieuw licht op de samenleving in deze tijd van veranderingen en biedt perspectief.

Perspectief op een nieuwe toekomst.

Het is een zeldzame en ongebruikelijke kleur in de natuur in vergelijking met andere kleuren. Omdat blauwpaarse tinten zo zelden voorkomen in de natuur hebben die kleuren een bovennatuurlijke betekenis gekregen door de eeuwen heen.

Paars is een kleur die gebruikt wordt bij meditatie en bij kerkelijke ceremonieën in de 40 dagen tijd.

Zo was paars een dure kleur omdat het zoveel moeite kostte om het te maken. Er waren 1200 schelpdieren nodig om één mantel te maken voor de keizer in de tijden van het Romeinse keizerrijk 2000 jaar geleden. Het was een wettelijke regel in die tijd dat alleen de keizer paars mocht dragen. Toen Nero keizer werd, vaardigde hij een wet uit dat degene die paars droeg of verkocht de doodstraf kon krijgen. Door de tijd heen was paars een Koninklijke kleur en hoewel het nu minder moeite kost om paars te maken is paars nog steeds een uiting van luxe in deze tijd.

Wist je dat paarse oogschaduw groene en bruin-groene ogen heel mooi accentueert?

De mooie blauwlila kleur, die Pantone gekozen heeft, is naast een aanvulling voor je kleding, ook een prachtige accentkleur in je interieur. Het is met name een koele kleur, maar de rode ondertoon kan hem warmer maken. Er zullen dit seizoen verschillende tinten van deze kleur in de winkels verschijnen, dus let goed op de ondertoon van het kledingstuk om te controleren of het bij je kleurpalet past.

De kleur van de zigzag kruk bevat meer warmte dan de kleur van de bank.

Het Pantone Colour Institute heeft met de keuze voor Very Peri ook een kleur gekozen die je kan helpen om af te vallen. Bij een cursus kleurenpsychologie hebben we als test een cake gebakken met paarse kleurstof. De paarse cake was net zo smakelijk als de traditionele cake maar niemand had zin om ervan te eten. Paars en blauw zijn namelijk eetlustremmende kleuren. Kies daarom voor een paars of een blauw bord wanneer je af wilt vallen. Zeker weten dat je al snel genoeg hebt!

De bananen op deze foto roepen geen eetlust op… We associëren de kleur eerder met lavendelgeur.

“I think it pisses God off if you walk by the color purple in a field somewhere and don’t notice it.”
(Celie in The Colour Purple van Alice Walker)

Wil je meer weten over De Stijlacademie? Of heb jij interesse om een opleiding te volgen? Neem dan contact op.

Kleurrijke en stijlvolle groet,

Marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *