Personal shoppen is net als bevallen…

Personal shoppen lijkt op bevallen

Waarschijnlijk heb je nu je wenkbrauwen vragend opgetrokken? Personal shoppen en bevallen? Zie je de overeenkomst niet? Nou, er is echt wel een link te trekken hoor. Wij vinden er wel 4! Zo af en toe hebben wij het gevoel dat als we aan het personal shoppen zijn, het net voelt als een bevalling. Waarom? Wil je het écht weten?

 

personal shoppen

 

Personal shoppen leuk?

Je kent al die enthousiaste verhalen van je collega stylistes misschien wel? Die succes-stories van collega’s die je her en der ontmoet.

Terwijl ze met een kopje thee in haar handen staat begint ze het aan je uit te leggen: ‘Oh ja zeg! Ze heeft gisteren nog met een klant “gepersonal-shopt”. (Is dat überhaupt een werkwoord vragen wij ons af.)

Maar veel tijd om daarover na te denken gunt ze me niet want ze gaat alweer verder. Ze zegt: “Mijn klant, hij is eigenlijk een Bekende Nederlander, maar daar mag ik verder niet over praten. Nou ja, onder ons gezegd, laten we zeggen dat het een man is die regelmatig op televisie komt en heel goed kan zingen”.

 

Een BN-er waarvan we de naam niet mogen noemen

Een heel rijtje bekende-mannen-namen rijdt als een trein in mijn brein voorbij. Zou ze toch niet…. Marco Borsato misschien? Eeeh.. tja, ze is echt geen type voor de Roelvinkjes…. Ehhhm…. Tja en die zanger van kedeng kedeng die heeft al een personal shopper als vriendin…. Wie zou er nog meer….?

Ze gaat alweer verder door te zeggen dat ze zoveel leuke setjes heeft samengesteld. En dat Jeroen (oeps, dat had ze niet mogen zeggen, maar het blijft wel onder ons toch?) het zo knap vond dat ze de hele middag op haar hoge hakken kon winkelen. Na afloop heeft hij zelfs nog een liedje voor haar gezongen. Zo ‘a capella’.

Dit voorbeeld klinkt niet bepaald als bevallen, toch? De glitter en de glamour spatten ervan af!

 

Het gaat me niet lukken vandaag

In tegenstelling tot de mooie voorbeelden die je soms hoort is personal shoppen niet altijd eenvoudig of makkelijk. En je moet er goed je hoofd bijhouden. Elke keer als je met een klant naar de winkel gaat dan kom je op het punt dat je denkt: “oh, het lukt me vandaag echt niet”.

Zouden we wel genoeg kledingstukken vinden die aan alle eisen voldoen? De juiste kleur, de juiste stijl, de juiste maat… Oh… de maat 40 is er al uit… Nou dan zoeken we weer verder. En dan heb je op een gegeven moment een aantal kledingstukken maar waar is de samenhang? Hoe ga ik hier een capsule van breien?

 

Ik stop ermee

Dat is net als bevallen. Als je aan het bevallen bent kom je op een gegeven moment op het punt dat je wanhopig denkt: ‘jullie bekijken het allemaal maar, ik doe niet meer mee.’ En net op dat moment mag je gaan persen. Nou, zo is het ook met personal shoppen. Als de nood het hoogst is, dan is de redding nabij hoor je weleens zeggen. Dat klopt.

Net als je denkt: “vandaag lukt het me niet om voldoende combinaties te vinden” dan ineens vind je wat leuks. Iets wat richting geeft aan de kledingstukken die je al verzameld had. Je ziet plotseling de capsule en dan heb je nog maar een leuke rok en een blazer nodig om het af te maken. Je herkent er plotseling een kleurenschema in en kan weer gericht op zoek. We komen ergens en je ziet het licht weer!

 

Personal shoppen is vermoeiend 

Niet om je te ontmoedigen hoor, maar personal shopping is pittig. Je hebt er veel energie voor nodig en het is belangrijk dat je in goede conditie bent. Je loopt op zo’n dag wat af.

Nu is het voordeel dat wij bij Voorwinden gaan shoppen, waar je alle mode, schoenen en accessoires onder één dak vindt. Dat houdt het nog redelijk beperkt. Maar ook bij Voorwinden loop je wat af. Een blouse van de design afdeling, een rokje van de damesmode en op de trendafdeling hebben ze precies een sjaal in de goede kleur. Oh ja… en dan nog even naar boven rennen om een paar mooie pumps te halen die het geheel afmaken.

Net als bevallen is personal shoppen gewoon lichamelijk inspannend. Even praktisch: doe een paar goede schoenen aan waar je uren op kunt lopen. Als dat hoge hakken zijn… prima! Wij kiezen liever een halfhoge hak om er elegant uit te zien, maar toch voldoende comfort te hebben bij het shoppen.

 

Nóg een overeenkomst met bevallen

Je bent niet alleen de aanstaande moeder die aan het bevallen is. Bij personal shopping ben je tegelijkertijd ook nog de vroedvrouw. Het is belangrijk bij personal shopping dat je heel de tijd je hoofd erbij houdt. Je stelt jezelf een heleboel vragen terwijl je kledingstukken door je handen laat gaan.
– is dit wel de smaak van mijn klant?
– is dit de goede kleur voor haar?
– heeft ze dit nodig?
– kan ze dit combineren met wat ze al in de kast heeft?
– kan dit een nieuwe capsule worden?
– maakt dit haar schouders niet te afhangend?
– etc. etc.

 

Net als de vroedvrouw bij de bevalling houd je het overzicht op het proces. Bij personal shoppen ben jij degene die bepaalt naar welke winkels jullie gaan. Maar ook welke kledingstukken je klant zal passen. Je denkt vooruit aan combinaties. Je bedenkt hoe de kleding die je uitkiest op het figuur van je klant zal staan.

Voelt je klant zich fijn? Is het tijd om even wat te drinken tussendoor? Geef je de klant genoeg complimentjes? Stel je de klant op haar gemak nu ze wat uit haar comfort zone is? Kortom: je bent continu aan het denken en organiseren en liefst al drie stappen vooruit. En je houdt met alle mogelijke scenario’s rekening.

 

personal shoppen is net bevallen

 

En dan komt de beloning…

Net als bij bevallen heb je een prachtig resultaat. Een beeldschone zoon of dochter. Een heerlijk kindje. De mama is moe maar trots. Bij personal shopping heb je als resultaat een kledingrek vol super-aankopen. Echte topstukken die allemaal met elkaar gecombineerd kunnen worden.

 

Kledingstukken die je klant prachtig staan en die haar laten stralen als nooit tevoren. Als personal shopper ga je moe maar ook zeer trots op het bereikte resultaat weer naar huis toe.

 

Personal shoppen

 

Pssst! Jeroen, Marco, Guus en René… wij hebben vakkundig geschoolde stylisten in huis die jullie zó kleden dat je meteen weer op nummer 1 komt in de top 40. Interesse???

 

Ben jij ook een enthousiaste stylist en shop je regelmatig met je klanten? Dan komt ons verhaal je vast bekend voor! Heb jij nog een bijzonder personal shop ervaring? Deel deze gerust met ons hieronder!

2 Replies to “Personal shoppen is net als bevallen…”

    • Marijke Boudeling Post author

      Hallo Ditty, Dank voor je leuke reactie! Denk je meteen terug aan de shopping sessie bij Voorwinden? Ja, personal shopping is heftig en daarom is het belangrijk dat je goed bent voorbereid. Weten wat je klant in de kast heeft en welke aanvullingen er nodig zijn natuurlijk. Kennis van merken is ook belangrijk. Om je goed voor te bereiden op personal shopping hebben we de workshop personal shopping in ons assortiment opgenomen. Dan leer je niet om te puffen…. 🙂 maar wél alles wat je nodig hebt om je klant een succesvolle personal shopping te laten ervaren.

      Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *