Val jij op, of valt je kleding op?

De zuiverheid van een kleur heeft alles te maken met de verzadiging en helderheid ervan. Een kleur kan intens en helder zijn of meer vergrijsd. Als je grijs toevoegt dan wordt de kleur gedempter. Helder of gedempt maakt het verschil: val jij op, of valt je kleding op?

val jij op, of valt je kleding op?
Heldere kleuren – Gedempte kleuren

Hoe feller / intenser de kleur, hoe meer de kleur op je af lijkt te komen. Op de afbeelding hierboven zie je dat de aandacht in eerste instantie naar de linkerkolom getrokken wordt omdat je daar de heldere kleuren ziet. Hoe meer gedempt / vergrijsd, hoe meer de kleur naar de achtergrond lijkt te verdwijnen.

Wanneer je kleuren kiest voor je kleding, met je eigen kleurenpalet als basis, zal je merken dat de kleuren in harmonie zijn met je uiterlijke kenmerken. Dit zal ervoor zorgen dat de focus op je gezicht ligt en daar de aandacht naartoe gaat. Als je té heldere kleuren draagt zal je merken dat je alleen maar opmerkingen krijgt over je kleding. Je kleding valt dan meer op dan jij als persoon.

Mijn kleuren zijn bijvoorbeeld koel, diep en behoorlijk helder. Als de kleuren die ik draag deze kleureigenschappen hebben, zie ik er op mijn best uit.

Heldere jurkjes

Heldere kleuren zullen opvallen en meer aanwezig zijn. De kleuren lijken naar voren te komen. Als de heldere kleuren niet in je kleurenpalet passen, zullen ze de aandacht op je figuur vestigen. De kleuren staan dan in het middelpunt van de belangstelling. Als het je doel is om bijvoorbeeld volle heupen te camoufleren dan draag je beter broeken in gedemptere kleuren. Een knalrode, felroze of helder oranje broek zal alleen maar de aandacht vestigen op dat deel van je lichaam dat je wilt camoufleren.

Gedempte en matte kleuren zullen meer naar de achtergrond gaan en minder opvallend zijn. Omdat de gedemptere kleur meer naar de achtergrond verdwijnt lijk je met deze kleuren slanker dan in een heldere kleur.

Maar stel, dat heldere kleuren je juist mooi staan, en je zou alleen maar gedempte kleuren dragen, dan ga je er minder sprankelend en matjes uitzien. Het valt meteen op als je een helder type een kleurenanalyse geeft; bij de gedempte kleurdoeken gaat de sprankel uit de ogen en zie je de klant minder stralen.

Gedempte kleuren

Je kleurenpalet heeft een bepaalde intensiteit, de kleuren zijn helder en fel of ze zijn zachter en gedempt. Als je daarvan een tikkeltje afwijkt, dan is dat geen ramp. Probeer wel zoveel mogelijk de heldere of gedempte kleuren te kopen die passen bij je palet want anders wordt het combineren echt minder makkelijk.

Als heldere kleuren mooi zijn bij je dan zijn een felle lipstick en een intens gekleurde blush ook prachtig bij je. Wanneer je mooier bent met vergrijsde tinten, zoals pastels, dan kies je bijvoorbeeld een zachtroze lipstick en een poederroze blush.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *