Vanity Sizing. Een maatvoering voor ijdeltuiten!

Vanity Sizing: stiekem wordt kleding een beetje groter gemaakt!

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker ‘vanity sizing’. Letterlijk vertaald staat er “IJdeltuit Bemeting” en in de context van mode en kleding leggen we dit uit als “Maatvoering voor IJdeltuiten”. Oftewel; een maatvoering die de ijdelheid streelt! Ooit had je maat 42 en nu pas je in een maat 38, zonder afvallen!

Je kent dat misschien wel. Je wilt een broek gaan passen in maat 42 en de verkoopster vertelt erbij dat de maat groot valt en je best een maatje kleiner kan proberen. Plots blijkt dat die maat kleiner best nog één maatje kleiner kan! Je bent helemaal opgetogen want maat 42 blijkt gewoon jouw maat niet meer, je past nu al in een maat 38!

Vanity sizing

 

Vanity Sizing is een slimme marketingtruc

Kledingfabrikanten geven bewust kledingstukken een kleinere maatlabel, dit alles om jou te verleiden tot een aankoop. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat vrouwen die in een kledingmaat kleiner passen, sneller geneigd zijn het kledingstuk aan te schaffen.

 

Small is het nieuwe Medium

Kledingfabrikanten passen hun collecties steeds meer aan aan de dikker wordende mens. Er is nog steeds geen universeel maatsysteem en de verschillen in maten tussen diverse merken zijn groot. Elk merk wil dat hun maatsysteem maatgevend is. Heb je normaal maat L dan kan het best zijn dat jij de laatste tijd ook in een M past. Het nadeel van al die verschillende maatvoeringen is dat je bij een ander merk niet in een M past en weer een maat groter nodig hebt.

 

vanity sizing

 

Vrouwen nemen maten heel serieus

Het streelt natuurlijk je eigenwaarde wanneer je tegen je vriendinnen kunt zeggen dat je maat 38 hebt. Terwijl jij weet dat je omvang en gewicht onveranderd is… Wij vinden een maat er eerlijk gezegd niet toe doen. Het gaat bij ons om je vorm, niet om je maat. Een vrouw met maat 44 kan er met de juiste belijning in kleding net zo charmant en stijlvol uitzien als iemand met maat 38. Laat een kledingmaat niét je eigenwaarde dicteren!

 

Liefs, Irma en Marijke

 

Vroeg jij je ook al af waarom je steeds vaker een maat kleiner nodig had? Nu weet je waarom! Deel gerust hieronder jouw ervaring of reactie op dit artikel!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *