Warme en koele kleuren

Als jij een kledingstuk koopt, let je er dan op of de kleur warm of koel is? Warm of koel maakt een wezenlijk verschil. Wat is mooier bij jou? Ontdek hier meer over warme en koele kleuren.

De goede kleur dragen is belangrijk

De goede kleuren dragen is belangrijk. Daardoor kan er een verschil ontstaan tussen er fris en harmonieus uitzien of vermoeid en bleekjes. Is het je wel eens overkomen dat mensen je vroegen of je je misschien niet zo lekker voelde, terwijl er niks aan de hand was? Waarschijnlijk omdat je de verkeerde kleuren draagt bij je gezicht. Want met een passende kleur zie je er gezond en stralend uit, de aandacht gaat naar je gezicht en je kleding is in harmonieuze balans met jou.

De kleurencirkel van Johannes Itten.

De trui die je aantrekt als alles in de was zit…

Wanneer je een koel kleurtype bent en je koopt een trui in een warme kleur dan zal je merken dat je die trui vrijwel nooit aantrekt. Daarom is dat de trui die je pas draagt als al het andere in de was zit 🙂 Omgekeerd geldt dat ook zo voor een warm kleurtype. Wanneer een warm kleurtype een koele kleur draagt doet dat niets voor haar uitstraling.

Heb je weleens ervaren wat een kleurenanalyse voor je kan doen? Bij het geven van een kleurenanalyse wordt meestal gestart om te bezien of je mooier bent met warme of koele kleuren. Of een kleur warm of koel is wordt bepaald door de ondertoon.

Welke kleur groen past bij jou?

Wat is een ondertoon precies? Dat is de basis waarop een kleur is opgebouwd.
Er zijn dus twee soorten; blauw is koel en warm is geel. Kleuren waar meer geel in de basis zit zijn warmer. Kleuren met meer blauw in de basis zijn koeler. We nemen als voorbeeld groen: groen waar meer geel in zit wordt appeltjesgroen of olijfgroen. Groen met meer blauw in de basis wordt mintgroen of flessengroen.

Groen kent warme en koele kleuren.

Koele en warme kleuren

Het is een kwestie van je oog trainen om te kunnen bepalen of een kleur koeler of warmer is. Hieronder zie je het verschil in de koelere en warmere variant van rood, geel en blauw. Een kleur wordt dus warmer als er meer geel in de ondertoon voorkomt. En gaat er meer blauw in het verfbad van de stof dan wordt de kleur koeler.

De koele en de warme versie van rood, geel en blauw.

‘Geel staat mij niet’

Tijdens een kleurenanalyse horen we vaak van de klant: ‘geel staat mij niet’ of ‘groen staat mij niet’. Tijdens de kleurenanalyse kunnen we dan samen met de klant kijken naar een variant van geel of groen die wél mooi bij je past. Er is namelijk van elke kleur wel een variant te vinden die mooi staat bij een warmer of een koeler kleurtype.

De kleur die nooit koel wordt

Op deze regel is echter één uitzondering: oranje is een kleur die alleen past bij warme kleurtypes. Oranje kent geen koele variant. Warme kleurtypes zijn lentetypes en herfsttypes, zij kunnen prachtig oranje dragen.

kleurenanalyse, kleurencirkel, warme en koele kleuren groen, oranje is een warme kleur, warme kleur, koele kleur, kleuranalyse, opleiding kleurenanalyse
Oranje is altijd een warme kleur.

Wanneer je een afspraak voor een kleurenanalyse wilt maken, neem dan contact op met één van onze consultants. Als je interesse hebt in de opleiding kleurenanalyse, neem dan contact op met ons.

Lieve groet,

Wia en Marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *