Wat doet zwart met je?

Is zwart een kleur voor jou?

Veel mensen dragen zwarte kleding, omdat het gemakkelijk te combineren zou zijn en vaak ook een prettig gevoel geeft. Toch staat deze kleur de één beter dan de ander. Een cursist stelde ons recent de vraag waarom veel blonde vrouwen vaak zwart dragen, terwijl het meestal niet hun beste kleur is. Dat bracht ons op het idee om een blog te schrijven over de do’s en don’ts van deze kleur. Én over je uitstraling als je zwart draagt.

Als zwart je kleur niet is dan lijk je zeker slanker in donkerblauw!

Waarom dragen veel mensen zwarte kleding?


In kledingwinkels wordt vaak gezegd “zwart past bij alles” (dat doet het niet, je bent gewend om het bij alles te zien) en “zwart maakt slanker”. Dat kan, maar hoeft niet altijd zo te zijn. Verder wordt deze kleur ook aangeprezen als ‘verfijnd’. Als het kledingstuk goed is gesneden en gemaakt van mooie stof, dan kan dat zeker. Sinds Coco Chanel in de jaren 20 van de vorige eeuw van zwart een modieuze kleur maakte, is het in de modebranche HET antwoord op alle modeproblemen.

Als je alleen zwarte kleding draagt dan valt het niet op dat je een nieuwe outfit hebt.

Wat doet zwarte kleding echt met je figuur?


Het klopt dat de kleur zwart het licht absorbeert en dus reflecteert het geen kleuren. Wat het benadrukt zijn de schaduwen en lijnen in je gezicht. Met name bij je mond, kin en hals zie je dat heel goed. Maak maar eens een foto van jezelf met een zwart shirt aan en met een lichte kleur en kijk goed naar het verschil rond je kin.

Vaak wordt gezegd dat donkere kleuren meer naar de achtergrond gaan en daardoor minder opvallen. Dat klopt, maar dan wordt er geen rekening gehouden met de intensiteit van de kleur zwart. Het valt op en is een aanwezige kleur net als andere heldere kleuren. Donkere kleuren die meer gedempt zijn maken slanker dan zwart. Bijvoorbeeld donkerpetrol of donkerbruin.

Maakt zwart slanker?


Zwart geeft de contouren van je lichaam goed weer. Dat komt omdat zwart zo donker is en dus zorgt zwarte kleding ervoor dat onze randen duidelijker opvallen. Dat komt ook omdat we ons vaak in lichtere, helderdere omgevingen bevinden. 


Zwart voegt gewicht toe en laat dingen er zwaarder uitzien. We associëren donkere voorwerpen met meer gewicht dan lichte voorwerpen. Met name als je haar lichter is, zal zwarte kleding het gevoel oproepen van meer gewicht. Zwart heeft een koele ondertoon, is donker en heeft een heldere intensiviteit, daarom past deze kleur het beste bij kleurtypes die dit in hun kleurenpalet hebben. Heeft je klant een warme ondertoon, dan passen lichte of gedempte kleuren beter en is het advies om geen zwart te dragen maar liever donkerbruin of donker olijfgroen.

Wat communiceer je als je zwarte kleding draagt?

In zwarte kleding kun je uitstralen dat je gezag uitoefent en een sterke persoonlijkheid hebt. Het staat voor waardigheid en mysterie. De andere kant is dat deze kleur ook doods en onbenaderbaar kan overkomen. De ‘bad guy’ in een film draagt ook meestal zwart.

Zwart is een kleur waarbij je je gevoelens voor jezelf houdt. Wanneer je je onzeker voelt over jezelf kan zwart je het gevoel van controle en bescherming geven. Deze kleur geeft ook aan dat je een innerlijk proces aan gaat. Dat kan een creatief proces zijn, zoals bij een architect, en ook een emotioneel proces in je persoonlijke ontwikkeling zoals bijvoorbeeld de puberteit, een rouwproces of een nieuwe levensfase). Wil je vriendelijk en benaderbaar overkomen, dan kan je beter andere kleuren gebruiken om je doel te bereiken.

Inzicht en inspiratie

 
We inspireren je graag met dit blog: ‘Wat doet zwart met je?’. Wil je meer weten over kleuren en kledingadvies? Dat kan! Volgend jaar start de opleiding stijladvies weer. Daarin leer je alles over de vorm van je kleding, het combineren van prints en de kapsels en brillen die passen bij je gelaat. De opleiding kleurenanalyse gaat ook volgend voorjaar alweer van start. Daarin leer je alles over de juiste kleding-, haar-, en make-up kleuren die je laten stralen. Natuurlijk kun je met het diploma op zak ook anderen gaan adviseren als professioneel kleurenconsulent en kledingstylist.

Graag tot ziens in de opleiding bij De Stijlacademie!

Met kleurrijke én stijlvolle groet,

Wia en Marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *