Wat zakenvrouwen leren van de kleding van vrouwelijke leiders

Voor zakenvrouwen is het niet zo simpel…

Voor zakenvrouwen is het niet zo simpel. Natuurlijk: je wilt professioneel overkomen. En we kunnen ons voorstellen dat je je weleens hebt afgevraagd of jouw uitstraling wel professioneel genoeg is.

Hoe kom jij over op anderen? Heb je daar een idee van? Heb je weleens feedback op je uitstraling gekregen? Of heb je zelf weleens aan anderen gevraagd wat hun indruk is van jou? Het is lastig om van jezelf te zien hoe professioneel je overkomt op anderen. Naar onszelf kijken, op een objectieve manier is vrijwel onmogelijk.

 

Een vrouw heeft veel keuze in haar kleding!

Dus: je wilt er professioneel uitzien, maar hoe doe je dat? Welke kledingmerken passen bij jouw professionele uitstraling? Loop eens een winkel binnen  en veel carrièrevrouwen ervaren het als een onoverzichtelijk oerwoud van kledingrekken  met ontzettend veel keus.

Er is een heel groot aanbod in casual kleding voor vrouwen, maar zakelijke kleding is niet eenvoudig te vinden. En dan de variëteit: vrouwen hebben in hun kleding heel veel mogelijkheden met rokken, jurken, poncho’s, bolero-vestjes, tuniekjes… allemaal opties die mannen niet hebben. Dat maakt het best lastig om de kleding te vinden die goed past bij je figuur en ook de professionele kwaliteiten uitstraalt die je hebt.

 

Waar moet de kleding van zakenvrouwen aan voldoen?

Wat we heel vaak horen van carrièrevrouwen van onze generatie, is dat we niet in onze opvoeding hebben meegekregen waar je kleding aan moest voldoen. Nou ja… je kleding moest schoon en heel zijn, dat was eigenlijk wel het belangrijkst. Maar verder??? In de tijd dat onze ouders opgroeiden was het leven veel rustiger en overzichtelijker.

Je nam de tijd om elkaar te leren kennen en een verkeerde eerste indruk kon je op een later moment nog wel wat recht praten. Maar door alle prikkels die we in onze maatschappij ervaren, is je uiterlijk, de manier waarop je overkomt op anderen, van veel groter belang. We moeten mensen snel kunnen scannen, zoals op social media (Facebook en Linked In), maar ook op netwerkbijeenkomsten is dat belangrijk.

In no-time moet je een beeld van jezelf weg kunnen zetten dat uitstraalt wie je bent en wat je kwaliteiten en ambities zijn.

 

Kleed je als een powervrouw

Als carrièrevrouw wil je krachtig en ambitieus overkomen. Een echte powervrouw. Mogelijk is het ook nodig voor jouw baan dat je leidinggevende kwaliteiten uitstraalt. En natuurlijk wil je ook nog goed gekleed gaan. Dan is een professioneel kledingadvies onontbeerlijk.

Heel frequent raadplegen zakenvrouwen in zichtbare en leidinggevende functies onze stylistes om een kleding- of imagoadvies in te winnen of een personal shopping afspraak te maken. Op die manier kun je écht de puntjes op de i zetten.

Voor een zakenman is het eenvoudig. Hij trekt een pak aan en hij is ‘ready for business’. Altijd goed (althans bijna: als je denkt aan de vormloze jaren negentig pakken, de pakken met te lange mouwen, de double breasted pakken die bijna niemand flatteren, te korte dassen, duikhorloges…). Oké, oké, mannen hebben ook zo hun issues, maar eenvoudiger dan voor een zakenvrouw is het zeker.

 

De kledingtips van vrouwelijke leiders

Door goed te kijken naar hoe vrouwen in top-posities zich kleden, kunnen zakenvrouwen en carrièrevrouwen al het één en ander leren. Houd daarom rekening met de volgende drie tips:

 

1. Kleed je in een stevige kleur

Vrouwen kunnen zakelijk en in top-posities meer kleur dragen (én in grotere oppervlakken) dan mannen. Door een opvallende kleur te kiezen val je op tussen al die donkerblauwe en grijze pakken die mannen dragen. Het straalt uit dat je zichtbaar wilt en durft te zijn. Het staat voor kracht en zelfvertrouwen.

De valkuil is dat je té veel verschillende kleuren draagt, dat geeft een speels en kinderlijk effect. Ons advies is: kies voor 1 krachtige kleur en combineer die met wat neutrale tinten zoals taupe, navyblauw of antraciet.

Bij Angela Merkel valt ons op dat ze rekening houdt met de kleurpsychologie die past bij het doel van haar optreden. Dit rechte jasje heeft ze in alle kleuren.

 

2. Wees spaarzaam met prints

 

De jasjes van Angela Merkel zijn echt tot een uniform geworden.  Flatteert dit model haar? Het kan beter vinden wij. Echter, de jasjes zijn vooral effen. in een werkoutfit hebben we Angela nooit in een print kunnen betrappen. De effen stof straalt kracht uit en leidt nooit af van de boodschap die je brengt. Een slimme keuze.

De charmante jas van Hillary Clinton met bloemenprint is nog van voor de datum dat ze zich kandidaat stelde als president. Een bloempatroon staat vooral voor vrouwelijkheid en zachtheid. In een bloemenprint zullen we Hillary -als ze president wordt- de komende jaren niet meer zien verschijnen. Juist in haar presidentschap zijn leiderschap, doelgericht zijn en stabiliteit eigenschappen die ze uit wil stralen en dat doe je beter in een effen stof.

De klassieke ruitjesprint van Theresa May straalt in dit jasje kracht, rust en stabiliteit uit. Haar klassieke blauw/groene ruit komt georganiseerd en betrouwbaar over. Wat ons verder opvalt in het jasje van Theresa May zijn de schoudervullingen. Deze geven haar een krachtige uitstraling.

 

3. Draag schoenen met een puntige neus

 

De schoenen van Angela Merkel sluiten aan bij de kleur van haar broek, wat aanduidt dat ze graag langer wil lijken. Ondanks dat de zool plat is en de schoenen comfort uitstralen, maakt de puntige neus ze net iets pittiger.

Hillary Clinton draagt een nude kleur schoen. Ook een aanduiding dat iemand langer wil lijken. Ook een schoen in de kleur van haar pak had haar langer doen lijken. De puntige neus straalt kracht en pit uit en de ‘kitten heel’ maakt haar net wat langer. Ook een prima keuze.

Theresa May staat bekend om haar opvallende schoenen. Soms met tijgerprint, nu met een geappliceerde bloem. De bloem straalt vrouwelijkheid uit maar deze wordt geneutraliseerd door de scherpe punt van de schoenen. Deze opvallende schoenen zijn een statement en passen prima bij haar lange, slanke benen.

Samenvattend: in een (broek-)pak in een felle kleur, liefst in een effen stof, en schoenen met een puntig neusje ben je al goed op weg als zakenvrouw!

 

Meer weten? 

Ben jij een zakenvrouw en wil je goed gekleed gaan? Een passend advies vind je bij de stylistes die opgeleid zijn tot imagostylist.

Wil je zelf imago advies geven en imagostylist worden? Neem dan contact op met Irma of Marijke voor meer informatie.

 

Ben jij ook een woman in business? Sluit je kleding aan bij je innerlijke kwaliteiten of was je je daar nog niet zo van bewust? Wij zijn heel benieuwd naar jouw kledingkeuze om een professionele indruk te maken. Hieronder kun je een reactie geven!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *