Wie bedenkt de modekleuren?

Wie bedenkt toch welke kleuren dit jaar of volgend jaar weer in de modewinkels liggen? Wie bepaalt welke kleuren we moeten gebruiken als we ons huis weer naar de laatste mode willen inrichten? Kortom: wie bedenkt de modekleuren?

Het Pantone Colour Institute bepaalt de modekleuren. Ze onderzoeken de sociale trends, de invloed van mode, kunst en cultuur, en bepalen naar aanleiding daarvan ieder jaar, de kleur van het jaar. Pantone heeft een universele kleurentaal ontwikkeld voor ontwerpers, merken en bedrijven; het zogenaamde Pantone Matching System (PMS). Dit kleursysteem werd in de jaren ’50 van de vorige eeuw ontwikkeld en gebruikt door drukkers, fabrikanten en grafische ontwerpers.

De Pantone modekleuren die te zien zijn in de winkels of online.
Bepaalde tinten van rood en geel zijn bijvoorbeeld de modekleuren van het moment.

Gebruik van het Pantone kleurensysteem

Men gebruikt Pantone kleuren vaak in merk- en marketingmateriaal, zoals visitekaartjes, flyers en posters. Daarnaast zijn de Pantone kleuren ook populair in de mode-industrie en worden gebruikt om de trendkleuren te bepalen voor kleding en accessoires. Er zijn inmiddels meer dan duizend unieke kleuren opgenomen in het PMS. De basiskleuren hebben een naam en de vele daarvan afgeleide en gemengde kleuren een eigen code. Pantone kleuren kun je gebruiken om je merk met bijpassende kleuren te creëren. Je valt op als je Pantone kleuren gebruikt in je marketing- en reclamemateriaal.

Kleur van het Jaar 2023

Viva Magenta is door Pantone uitgeroepen tot kleur van het jaar 2023. Het een koelere rood met een hint van paars en roze. Zelf noemt Pantone het een kleur die kracht uitstraalt en inclusief is. Je kunt verschillende varianten ervan verwachten in de modewinkels of online. Sommige met een diepere paarse ondertoon en andere lichter, met meer roze. Kijk goed welke het beste past bij jouw kleurenpalet.

Viva Magenta is de Pantone modekleur voor het jaar 2023.
Tinten van Viva Magenta als modekleur voor 2023.

Kleurcombinaties met Viva Magenta

Je kunt Viva Magenta met heel veel kleuren combineren. Omdat er roze en paarse tonen in Viva Magenta zitten kun het daarmee prima combineren. Ook basiskleuren als beige, grijs of donkerblauw kun je er goed mee combineren. Wat dacht je van zalmroze of abrikoos? Hieronder Wia’s keuze.

Wia in Viva Magenta

Wil jij weten welke tint van en kleurcombinatie met Viva Magenta het beste bij jou past? Neem dan contact op met één van onze stylistes bij jou in de buurt.

Met kleurrijke groet,

Wia & Marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *