Wil jij je weer energiek voelen? Draag (meer) rood!

Rood, de kleur van actie, doen en gáán!

Veel mensen vermijden rood. ‘Het staat mij niet’ of ‘ik houd niet van rood’, ‘in rood val ik te veel op’ of zelfs ‘ik voel me er ordinair in’, zijn vaak argumenten om maar geen rood te hoeven dragen. Rood is een primaire kleur, dat houdt in dat deze kleur niet gemaakt kan worden van andere kleuren. Wist je dat je de kleur vuurrood juist nodig hebt? En eigenlijk heb je niet alleen rood nodig, maar alle kleuren om optimaal te kunnen functioneren.

Elke kleur heeft een bepaald effect op ons welzijn, voelen, denken en handelen. We noemen dit de psychologie van de kleur. Wereldwijd is hier veel onderzoek naar verricht. Vaak ben je er niet eens zo bewust van maar je wordt de hele dag beïnvloed door kleur.

Wanneer je een bepaalde kleur heel graag draagt of ziet, zegt dat iets over jou. Draag je een bepaalde kleur te veel of is er een overvloed van deze kleur in je omgeving dan kun je uit balans raken. Weet je al wat het felle rood voor jou kan betekenen?

 

draag rood!

 

Zo groot is het effect van kleur!

Je tandpasta is wit, toch? Soms met een blauw spikkeltje (hygiëne) of een klein rood spikkeltje (je tandpasta werkt) maar je tandpasta is bijna helemaal wit. Stel je nu eens voor dat je tandpasta bruin zou zijn…. of grijs. Je trekt misschien meteen al een vies gezicht. Zou je dan het gevoel hebben dat je tanden er schoon van worden? Zo groot is dus het effect van kleur!

 

De kracht van rood

Rood is een signaalkleur die ons waarschuwt voor gevaar. Alle waarschuwingsborden in het verkeer hebben een rode rand maar ook een brandweerauto is rood. Rood is de kleur van bloed en vuur maar ook van passie en liefde. In een rode omgeving ben je actiever, krijg je het sneller warm en gaat je hartslag omhoog. Slaap je slecht, vermijd dan rood in je slaapkamer. Rood is ook een voedende kleur, er is heel veel groente en fruit in deze kleur.

 

 

Ben je een liefhebber van rood?

Dan herken jij jezelf misschien hier wel in:

  • Je wilt graag uitblinken in de dingen die je doet
  • Je hebt veel energie en je bent een echte doorzetter
  • Je houdt ervan om je ideeën om te zetten in daden
  • Je houdt van dynamiek in je leven
  • Je bent ondernemend
  • Je bent extravert en zeker niet verlegen

Wanneer je te veel rood draagt of er te veel rood in je omgeving aanwezig is kun je uit balans raken, voortdurend over je grenzen heen gaan en zelfs in een burn-out terecht komen. De burn-out ontstaat doordat je geen rust neemt en geen tijd om eens na te denken over de dingen waar je mee bezig bent. Ook kan je gefrustreerd raken doordat je werk niet zo loopt zoals je gehoopt of gepland had.

Roodliefhebbers kunnen zichzelf heel goed overschreeuwen en zo belangrijke emotionele signalen negeren en stug door blijven gaan.

 

Spontaan rood gaan dragen doe je met een (onbewuste) reden

Wanneer je plotseling vaker rood gaat dragen, heb je (onbewust) besloten om meer daadkracht, moed en passie in je leven toe te laten. Je wilt meer actie in je leven of een eigen (nieuwe) koers gaan varen. Je hebt er behoefte aan om jezelf meer te laten zien en kan zelfs besluiten om de leiding te nemen van een groot project.

 

Wil jij je weer energiek voelen? Draag (meer) rood!

 

Te veel rood in je leven, in je garderobe?

Heb jij wel vijf rode jurkjes in je kast? Of draag je elke dag wel iets roods? Dan heb je een overdaad aan rood. Je kunt balans brengen in je leven met de volgende tips!

De tegenhanger van rood is groen (we noemen dit ook wel de complementaire kleur). Zeker als je veel rood draagt is er een kans dat je jezelf voorbij holt. Rood is een kleur van altijd maar bezig zijn, druk, druk, druk. Geen tijd voor je gezondheid en ondanks dat je moe bent werk je maar door. Om dan meer naar je gevoel te gaan luisteren is het aan te raden ook eens olijfgroen te dragen. Dat zorgt ervoor dat je je bewust wordt van je grenzen. Hierdoor ontstaat er rust en harmonie in je leven.

 

 

Ben jij een rood baasje? Altijd maar bezig en druk? Heb je behoefte aan meer rust, balans en ontspanning? Lees dan binnenkort ook ons volgende blog, dat gaat helemaal over de kleur olijfgroen!

Heb je vragen over deze tekst of draag je zelf een kleur waar je meer over wilt weten? Geef je reactie of stel je vraag onder dit artikel, we horen heel graag van je.

Lieve groet,

 

Irma en Marijke

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *