Zoek je innerlijke rust, balans en ontspanning? Draag (meer) groen!

Groen, de kleur voor innerlijke rust

Groen is een secundaire kleur die ontstaat wanneer je blauw en geel mengt. Groen heeft daarom ook de eigenschappen van blauw en geel in zich. De communicatie van blauw en de focus en zichtbaarheid van geel vinden we terug in groen. Helder groen is net als geel een kleur die we in eerste instantie niet snel zullen kiezen voor een kledingstuk. De meeste mensen vinden het te opvallend. Maar zoek je innerlijke rust, balans en ontspanning? Draag (meer) groen!

Olijfgroen, legergroen of smaragd groen daarentegen zijn kleuren die juist wél vaker gekozen worden in een outfit.

Zoek je innerlijke rust, balans en ontspanning? Draag (meer) groen!

Groen is de balanskleur van rood

Bij een teveel aan rood (wanneer je bijvoorbeeld te gejaagd of gedreven bent) kan groen hulp bieden. Het effect van groen is dat deze kleur je helpt om naar jezelf te kijken en je gevoel te volgen. Groen helpt je om binnen je eigen grenzen te blijven. Groen neemt de tijd om te voelen en te luisteren naar waar je hart behoefte aan heeft. Hierdoor ontstaat er rust en harmonie; precies die omgeving waarin groen zich prettig voelt.

Groen, is de balanskleur van rood

Ben jij een liefhebber van groen?

Dan herken jij jezelf misschien wel hierin:

  • je vindt relaties belangrijk
  • je bent in staat om goed naar je hart en verlangens te luisteren
  • je bent een teamplayer, leider en verbinder
  • je bent empathisch ingesteld
  • je houdt ervan om veel voor anderen te doen
  • als anderen iets voor jou doen of je iets geven dan vind je dat lastig om hiermee om te gaan
  • je kan goed luisteren

Wanneer je te veel groen draagt of er te veel groen in je omgeving is kun je uit balans raken. Wanneer de kleur groen bij jou niet in balans is, dan kan je moeilijk ‘nee’ zeggen en ga je over je eigen grenzen heen. Het kan ook zijn dat je je te veel inspant voor anderen (soms om de goede vrede te bewaren) zodat het ten koste van jezelf gaat.

Groenliefhebbers die te veel  geven en te weinig terug ontvangen hebben vaak moeite met hun zelfvertrouwen en eigenwaarde. In het geval van donkergroen kan het zijn dat je jaloers bent op iets wat iemand anders heeft (bijv. op het gebied van financiën of carrière).

groen voor innerlijke rust balans en ontspanning

De symboliek van groen

Wereldwijd staat groen voor natuur, rust, kalmte, leven en vruchtbaarheid. In de VS staat groen voor geld en in de Islamitische wereld is groen de kleur van de Islam maar niemand daar draagt deze kleur. In China is groen de kleur van de bedrogen echtgenoot en in Japan staat groen voor jeugdigheid, toekomst, energie en eeuwig leven.  In het Westen staat groen voor hoop, rust, plantaardig, vruchtbaarheid, voldoening en ecologie. Zoek je innerlijke rust, draag dan groen.

groen voor innerlijke rust, balans en ontspanning

Welke rol speelt groen in jouw leven?

Kijk eens om je heen? Hoeveel groen is er in jouw omgeving? Of draag je misschien vandaag iets groens? Wanneer je vandaag naar de supermarkt gaat let dan eens op hoeveel producenten van pakjes en zakjes groen gebruiken om te suggereren dat hun product natuurlijk en gezond is. En let eens op de verpakkingen van wasmiddelen, daarvoor wordt vaak wit (schoon) en blauw (hygiënisch) gebruikt, maar als de producent wil suggereren dat het wasmiddel niet belastend is voor het milieu dan zie je ook groen in de verpakking. Groen speelt een grotere rol in jouw leven dan je denkt, let er vandaag eens op!

Workshops kleurpsychologie

Regelmatig verzorgt De Stijlacademie workshops en trainingen kleurpsychologie. Dit kan op aanvraag voor een team, bedrijf of vriendengroep, neem dan contact op. Wil jij meer weten over de invloed van kleur op mensen? Dan kan je je inschrijven in een geplande workshop. Houd hiervoor onze pagina workshops in de gaten.

Wil je meer lezen over groen? Dat kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *