Ben je een zomertype of een wintertype?

Bepaal je seizoenstype 

Om te bepalen of je een zomertype of een wintertype bent zullen we eerst eens kijken hoe de kleuren van een zomer- en een wintertype er uit zien.

Links zie je een palet voor een zomertype en rechts het wintertype. Wat valt je op? Er zijn verschillen maar ook overeenkomsten. Een cursist in de opleiding zei onlangs: “Deze paletten lijken wel zusjes. Je kunt zien dat ze familie zijn, maar er zijn ook verschillen.”

Overeenkomsten en verschillen

Laten we beginnen met de overeenkomst: beide paletten bevatten koele kleuren. Met een koele kleur bedoelen we: als je deze kleur gaat mengen met verf dan moet je er wat blauw bij doen. De kleuren hebben een blauwe ondertoon.

Dat is dus de overeenkomst maar dan de verschillen? Je hebt het waarschijnlijk meteen al gezien, het linkerpalet van de zomer bevat meer lichte kleuren. De kleuren van het winterpalet zijn donkerder.

Maar er is nog een ander verschil, heb je dat gezien? De kleuren van het winterpalet zijn feller, helderder. De kleuren van de zomer zijn zachter en minder uitgesproken. Onlangs zei een cursist: het lijkt wel of de zomerkleuren al een paar keer gewassen zijn, dat hele felle is er af. De zomerkleuren noemen we daarom gedempt.

Deze kenmerken vind je ook terug als je naar een zomertype en een wintertype kijkt. We hebben de drie kenmerken onder de foto’s nog even op een rijtje gezet.

Je allerbeste kleuren

Het komt voor dat iemand helemaal in één van deze hokjes past, iemand is dan volledig zomer- of volledig wintertype. In de praktijk komt het ook voor dat je een klant krijgt die precies tussen een zomer- en een wintertype in zit.

Hoe je dan je advies opbouwt, dat leer je in de opleiding kleurenanalyse. We kunnen al wel een klein tipje van de sluier oplichten: de paletten waar De Stijlacademie mee werkt (van Art of Image) worden persoonlijk samengesteld voor de betreffende klant. Het maakt dus helemaal niet uit of je klant in één van de vier seizoenen past. Elke klant krijgt zijn of haar allermooiste kleuren!

Een kleurenanalyse of de opleiding volgen?

Heb je interesse in een persoonlijke kleurenanalyse, dan ben je in goede handen van de bij ons aangesloten stylistes. Wil je de opleiding volgen en zelf kleurenanalyses geven? Neem dan contact op met Irma of Marijke van De Stijlacademie.

Heb jij wel eens een kleurenanalyse gehad? Wij vinden het leuk te horen wat jou ervaring is. Je kunt hieronder een reactie geven en wellicht heb jij nog een leuke tip voor andere lezers van dit blog!

One Reply to “Ben je een zomertype of een wintertype?”

 1. Eva De Vuyst

  Hey!
  Is het mogelijk om zo een sleutelhanger palet voor het wintertype te kopen bij jullie? Ik heb deze gehad en uitgeleend maar nooit meer terug gekregen🥴😢ik vond dit zo handig! Ik heb al eens zo een kleurenanalyse laten doen en vind dit super!!!

  Kunnen jullie me terug helpen?
  Wintergroetjes

  Eva

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *