Complementaire kleuren, je hebt er vast weleens van gehoord, maar wat het nu precies is? In dit artikel leggen wij jou uit:
- Wat complementaire kleuren zijn
- Hoe je weet welke kleuren complementair zijn
- Waarvoor complementaire kleuren gebruikt worden
- En hoe je ze in je kleding kunt verwerken
Wat zijn complementaire kleuren nu eigenlijk?
Complementaire kleuren zijn kleuren die in het kleurenwiel tegenover elkaar liggen. Als je kijkt naar de afbeelding hieronder dan zie je dat er een pijl staat bij het groene en bij het rode vakje.
De complementaire kleuren hebben iets heel bijzonders met elkaar: doordat ze in de kleurencirkel tegenover elkaar liggen, maken ze elkaar krachtiger. Wanneer je bijvoorbeeld rood en groen naast elkaar zet dan lijkt het rood roder en het groen groener.
Hoe weet je welke kleuren complementair zijn?
Er zijn nog veel meer mogelijkheden om complementaire kleurcombinaties te maken. Kijk bijvoorbeeld naar geel bovenin de cirkel en paars onderin de kleurencirkel
Ook geel en paars liggen tegenover elkaar en zijn complementair. Zo kun je vanuit elk vakje de kleurencirkel oversteken en aan de overkant vind je de complementaire kleur. Hierboven staan een aantal voorbeelden.
Waarvoor worden complementaire kleuren gebruikt?
Complementaire kleuren worden vaak gebruikt in logo’s. Deze logo’s zijn opvallend. Denk maar aan het logo van de Rabobank (blauw met oranje) en het logo van Nuon (paars met geel). Wanneer je wilt dat iets opvalt, dan gebruik je complementaire kleuren.
Iemand die hier dankbaar gebruik van maakt is de slager die in zijn vitrine met het rode vlees groene (plastic slablaadjes toevoegt) om het vlees roder (en dus nog verser) te laten lijken
De combinatie rood en groen doet ons vaak aan Kerstmis denken. Het groen van de hulstblaadjes en het rood van de besjes. Of het groen van de dennenboom en de rode ballen in de boom. Of de kleuren van een kerstster (de plant) de groene blaadjes en de rode bloem
De combinatie rood en groen werkt bij ons erg sterk. Onze verre voorouders waren geconditioneerd om de rode besjes te vinden in de groene struiken. Vandaar dat wij deze kleurcombinatie erg goed waar kunnen nemen.
Hoe verwerk je een complementaire combinatie in je kleding?
Een complementaire kleurcombinatie in je kleding, denk aan paars en geel, is heel heftig en intens. Daarmee val je zeker op; het zijn kleuren die ons oog heel snel waarneemt
Een combinatie zoals hierboven is ook heel mooi en geraffineerd maar is al wat rustiger om naar te kijken. En dat terwijl het toch heel geraffineerd is en zeker een bijzondere combinatie genoemd kan worden.
Dat het wat rustiger is om naar te kijken komt omdat voor de koraalkleur niet de felste tint oranje-rood gekozen is, maar deze is wat afgezwakt. We noemen de kleur dan gedempter.
Afhankelijk van je persoonlijkheid gebruik je de felle, complementaire kleurcombinaties in je kleding, of de wat afgezwakte versie die je hierboven ziet staan. Welke complementaire combinatie is jouw favoriet?
In onze opleiding Kleurenanalyse leren wij je nog veel meer over kleuren. Wil je meer weten over onze opleidingen? Kom dan geheel vrijblijvend naar een van onze Ervaringsdagen of naar de Meet&Greet middagen!