Is je kleding een sleur en wil je inspiratie?

Als het gaat om je persoonlijke kledingstijl, dan heeft iedereen zo z’n eigen veilige gewoontes. Zo sprak ik laatst met Gemma* die veel thuis werkt en elke dag een spijkerbroek en een warme trui aantrekt. Pantoffels eronder, want ze was de hele dag binnen aan het werk. Tijdens Zoomsessies kwam toch alleen maar haar gezicht en schouders in beeld. Waarom zou ze moeite doen? Maar voelde ze zich zelfverzekerd in die kleding? Nee!

*Gemma is een gefingeerde naam, dit is geen afbeelding van ‘Gemma’.

Toen ik Gemma* vroeg hoe ze als meisje was, vertelde ze dat ze ervan droomde om mooie jurken te dragen. Toen ze tien jaar was ontwierp en naaide ze al kleding en ze haalde haar inspiratie uit films waarin ze prachtige creaties zag. Inmiddels was haar vrouwelijke stijl erg onder druk komen te staan en maakte ze elke dag de makkelijke en veilige keuze.

Die veilige en makkelijke keuzes kunnen je ervan weerhouden om echt je eigen kledingstijl te ontwikkelen. Er kunnen momenten zijn dat je heel graag die fantastische hakken wilt uitproberen, of die blouse met dat leuke printje of die spannende kleur lippenstift. Maar er is iets dat je tegenhoudt.

Liever de veilige keuze?
Je denkt dan ‘Ik zou dat zo graag willen dragen, maar ik zie er vast raar uit als ik het aandoe’. Je beperkende gedachten weerhouden je er van om uit je comfortzone te komen.
Als je iets nieuws uitprobeert, zal je best reacties krijgen. Vaak zullen die reacties positief zijn en wil je omgeving je steunen in het uitproberen van andere kleding. Ben je bang voor opgetrokken wenkbrauwen als je de kledingstijl gaat veranderen? Je mag echt voelen en weten dat je er mag zijn! Je bent prachtig zoals je bent, ongeacht je figuur of leeftijd!

Foto door Mikhail Nilov via Pexels

Het is misschien een grote stap om van de ene dag in een spijkerbroek met t-shirt naar de volgende dag in een stijlvolle jurk te gaan. Als je iets wil veranderen, doe het dan stapsgewijs. Kijk eens op Instagram of Pinterest en zoek naar de outfits die je vaak draagt en onderzoek of er één element is dat je kunt veranderen.

Het toevoegen van een accessoire zoals een shawl of een mooie ketting aan je outfit van je spijkerbroek en t-shirt. Een kleine aanpassing kan al een groot verschil maken. Voeg er op een gegeven moment ook een jasje aan toe en je creëert ineens een boeiende outfit. Je kunt je gympies of sneakers ook eens inwisselen voor een sneaker met kleur of een instapper of ballerina’s.

Zo maak je een jeans weer interessant.

Stap voor stap; zo kom je uit je veilige kleding comfort zone!

Je moet je comfort zone eigenlijk zien als een spier. Je kunt jezelf dus trainen om meer te durven in je kledingstijl en stap voor stap is de manier. Door klein subtiele veranderingen door te voeren in de outfits. Voor iedereen zijn de kleine stapjes anders. Voor de één is dat het dragen van een ketting, voor de volgende is het schoenen met een hakje uitproberen en voor weer iemand anders is dat het veranderen van de kleur van het t-shirt.

Foto door cottonbro via Pexels

Als je jezelf uitdaagt om kleine veranderingen aan te brengen in de outfits, dan krijg je ook steeds beter inzicht in wat je fijn vindt om te dragen, wanneer je complimenten krijgt over je outfit en wat het beste bij je past. Hoe vaker je dingen uitprobeert, des te gemakkelijker zal het je afgaan om verandering  in de kledingstijl te brengen. Bij de cursisten van de opleiding kledingstyling zien we ook een veranderingsproces tijdens de opleiding!

Je eigen kledingstijl ontwikkelen is niet iets wat je één keer doet en dan klaar is. Nee, het is een proces dat zich ontwikkelt en met je meegroeit door de jaren heen. Een spier die je blijft trainen. Stap voor stap. Begin nu!

Met lieve groet,

Marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *